***

Bu Blog'da: Ünlü isimlerle yapılan röportajlar ve hikayeleri, gidilen workshop'lar, izlenilen; film-tiyatro-konser notları ve hafta sonu önerileri yer almaktadır.

...

9 Nisan 2013 Salı

Kargo Grubu'nun gelecekle randevusu var

   
Kargo Grubu ile yaptığım röportaj bugünkü Milliyet Gazetesi Cadde Eki'nde yer aldı
                                            ***
Yenilenen ve çok güçlü bir vokalistle “Ben hala burdayım ey dinleyenim.” diyen Kargo Grubu ile klip çekimlerine mola verdikleri vakit güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Enerjisi yüksek üç erkek sorularıma tıpkı şarkılarında olduğu gibi açık, net, yalın cevaplar vererek “Gelecekle Randevum Var” albümünü çok güzel bir şekilde anlattılar bana. Gruba yeni katılan Ozan Anlaş bir buçuk yıldır, Burak Karataş on yedi ve en eski olan Selim Öztürk’te yirmi yıldır grubun bir parçası olarak; “Aslolan iyi müzik yapmak, bunu sunmak ve dinleyici ile buluşmaktır.” diyerek başlıyorlar anlatmaya. Bu arada “Gelecekle Randevum Var” ve “Beni Bırakma” şarkıları benim favori parçalarımdan.
Fotoğraf: Hilal Gündoğan - Naren Halitoğlu
Klip çekimine geldiğimizden çekimle ve şarkı seçiminizle başlayalım sohbetimize. Neden “Bana Yalan Söylediler” şarkısını tercih ettiniz?
Burak Karataş: Yeni oluşumdan dolayı bir bar programı yapmak istedik. Onun repertuvar çalışmaları sırasında aklımıza gelen şarkılardan biriydi bu parça. Stüdyoda çaldığımız zaman ortaya çok güzel bir enerji çıktı. Kendimizi ve Kargo’yu çok iyi yansıttığını düşündüğümüz bir düzenleme olunca, programlarda da performe ettiğimizde çok katılımcı ve pozitif yaklaşımlar da alınca, albüme koymaya karar verdik. Şimdi de o parçaya klip çekiyoruz.
Sahne:
Ozan: Hayatım
Selim: Sahnede olmayı seviyorum
Burak: Harika bir şey
Karşımda 20 yıllık bir Kargo grubu var ancak grubun elemanları zaman zaman değişmiş. En eski grup üyesi olarak Selim, sen nasıl yorumluyorsun bu değişimleri?
Grupların yirmi yıl sürmeleri olağan durum değil. Yabancı gruplar bile yirmi yıl sürmüyorlar pek. Az sayıdaki gruplar, aynı dokuyu koruyarak devam ediyor. Bunun da nedeni; insanlar grup müziği yaparken birbirlerinden belki sıkılıyorlar, belki değişiklik arıyorlar ve bu değişiklik sürecini doğru yönetemiyorlar bilemiyorum. Tabiki insanlarla alakalı olan bir durum. Bu yüzden de bizim grupta da bugüne kadar değişiklikler oldu. Bizim önem verdiğimiz hep şu oldu; grubun ismine uygun davran! Aslolan gruptur diye düşündük. Kargo’yu kendimizin üstünde tutarak, Kargo’nun yaşamasını istediğimiz için, kendi müzik yaşantımızdan daha da önemli bir noktaya soktuk. Bu yüzden de eleman değişikliklerinden sonra ayakta tutmaya karar verdik. Grubu bizde bırakabilirdik ama Burak’la konuşup devam ettirme kararı aldık daha önceki olan değişikliklerimizdeki gibi. Önemli olan grubun ismini devam ettirmek bizim için.
Fotoğraf: Hilal Gündoğan - Naren Halitoğlu
Tam da bu noktada Ozan Anlaş devreye girdi yani. Peki Ozan, grupların bateristi, gitaristi değişebilir ama vokalist gitti mi sanki o grup başka bir isimle karşımızdaymış hissine kaptırır insanı. Sen nasıl dahil oldun gruba?
Bir müzik şirketinde çalışıyordum. Uzun zamandır Kargo’nun solist aradığını biliyordum. Ben de çeşitli sahnelerde, gruplarda müzik hayatıma devam ediyordum. Profesyonel müzik hayatına başlamam Selim ve Burak’la tanıştıktan sonra oldu. Evde bir demo hazırladım onlara üç eski Kargo şarkısından oluşan. (Yıllar Sonra, Renklerin İçinde, Son Defa). Ertesi gün Selim beni aradı, buluştuk konuştuk. Biraz zaman geçirelim diye düşündük. Üç hafta birbirimizi anlamamız ve yorumlamamız için bize yetti. Kafa yapılarımızın örtüştüğünü de görünce “Seninle devam etmek istiyoruz.” dediler ve başladık çalışmalara. Yaklaşık bir buçuk yıldır da büyük bir keyifle grubun içindeyim.

Bu risk değil mi? Kargo grubu değince bir isim var ortada ve dinlediğimiz başka bir ses.
Selim: Katılıyorum, ses grup için çok önemli. Bu tarz düşünen insanlarda var. Biz sürekli yeni şarkılar verdikçe dinleyenlerimize ve bunlarda beğenildikçe zamanla bu düşünce uzaklaşacaktır ve Kargo grubu yine kabul edilecektir diye düşünüyoruz.

Peki, bir empati yaptın mı bu noktada Selim?
Aslında böyle düşünerek başladım bende. Kendime; “Çok sevdiğim bir grubun vokalisti o gruptan ayrıldığında ne yapardım?" diye sorduğumda “Yeni vokalisti ile bu grubu yine dinlerdim, bana tatmin edici bir durum yaşatıyorsa neden elimin tersi ile iteyim ki zaten sevdiğim grubun büyük bir parçası diye düşünerek bu şansı verirdim.” cevabını aldım kendimden. Dinleyicilerimizin de bize bu şansı vereceğine güvenerek biz birazda bu hareketi yaptık, beklediğimiz gibi de oldu.
Albüm:
Ozan: Umut, bekleyiş
Selim: Sahne için bir araç 
Burak: Biz

Empatinin ardından beklentinizin olumlu yönde gittiği bir süreçtesiniz şu an. İlk zamanlarda tedirginlikleriniz olmadı mı peki?
Ozan:  İlk gruba girerken tedirginlik hissetmedim. Ortada bir Kargo markası var. Daha önce de bu tarz ayrılıklar olmuş ama hep yoluna devam etmiş. Ben de kendime güveniyorum. Bu işin altından kalkabileceğime inanıyordum.
Burak: Burada önemli olan müzik. İyi müzik yaptığınız zaman dinleyici bunun hakkını verecektir. Biz Ozan’ı da seçerken iyi bir vokalist olduğu için seçtik. Koray’la karşılaştırmak doğru değil bu noktada ikisi de kendilerine göre ayrı bir ses ve karakterler çünkü.

Albümün ismine, “Gelecekle Randevum Var”a ne gibi anlamlar yüklediniz? “Bak ben yenilendim ve dur bekle daha neler olacak” mı diyorsunuz?
Selim: Albümün ismi, grubun ileriye yönelik pozitif beklentisinin mesajı. Bir grup ne yapmak ister? Öncelikle müzik yapıp dinleyicileriyle sahnede buluşmak ister. Müzisyenlerin temel düşünceleri, yaptığı işlerin beğenilmesi ve canlı olarak dinleyenleriyle buluşmasıdır. Yüz tane müzisyene sorun eminimki doksanı bu şekilde cevap verecektir. Kargo Grubu’nun da amacı mümkün olduğu kadar uzun soluklu müzik yapabilmek ve bunu da çok insana ulaştırabilmek.
Burak: Selim o kadar çok şey anlattıki bana bir şey kalmadı. Dile kolay yirmi yıldır bir grubun içinde olmak. Gerçi ben on yedi yıldır buradayım ama yuvarlayabiliriz. Sonuçta uzun bir süredir gruptayım. (Ozan Bey’in de üçe beşe bakmayalım demesiyle ortaya çıkan gülüşmeleri siz düşünün.) Keyifli ve mutluyum bu kadar uzun soluklu bir kariyerin içinde olduğumdan dolayı. Yine güzel çalışmalarla  dinleyicilerimizle olacağımızın mesajıdır albümün adı.

Fotoğraf: Hilal Gündoğan - Naren Halitoğlu
Peki şarkı seçimleriniz?
Burak:
Yapılmış bir takım şarkılar vardı. Ozan’ın şarkıları da vardı bunların içinde. İlk önce şarkıların içeriği, duygusu, hissiyatı ve nasıl yorumlayacağımız üzerine plan ve program yaptık. Bu süreç içerisinde yeni şarkılarda katıldı repertuarımıza. Ön demolar hazırladık. Düşündüğümüz ve istediğimiz yönde oluşan şarkıları daha ciddi bir demo kaydına soktuk. Sonrasında son kez değerlendirerek albüm repartuarının büyük bir kısmını oluşturduk.

Ne kadar sürdü bu süreç?
Burak: Ortalama 7-8 ay kadar ön çalışmamız sürdü. Kayıt zamanımız çok kısa sürüyor, demoları yapmamız bir hafta ya da on günümüzü alıyor.
Ozan: Bu noktaya geldiğinizde zaten kafanızda her şey hazır olmuş olduğundan dolayı uzunca vaktinizi vermiyorsunuz.

Albümde düetler ve bir de cover parça var. Düetlere nasıl karar verdiniz? Bu arada benim favori düetim: Deniz Özbey Akyüz’le seslendirdiğiniz “Beni Bırakma” şarkınız.
Ozan: “Beni Bırakma” düet yapmayı düşündüğümüz ilk şarkıydı zaten.  Burada iki kişinin birbiriyle konuşmasını gerektiren sözlerin varlığından dolayı, düete uygun olacağını düşündük. Deniz’de bizim daha önce tanıştığımız, bildiğimiz, çok beğendiğimiz bir sesti. Onun yorumunun bu şarkıya çok güzel ruh ve karakter katacağını düşündük. Selim, Deniz ile görüştü, Deniz’de zevkle kabul etti. Ortaya da bizce çok güzel bir düet çıktı ve çok mutlu olduk. O kadar mutlu olduk ki bu düetten devamında da; Ömer Ahunbay, Zuhal Olcay ve Özge Fışkın ile düetler yaptık.
Alkış:
Ozan: Olmazsa olmaz
Selim: Önce kendinizi alkışlatmayı başarmanız lazım
Burak: Moral

Nerelerde dinleyenlerinizle buluşacaksınız önümüzdeki günlerde?
Selim: 13 Nisan’da Beyoğlu Mask Bar’da. Sonra mayıs ayında Üniversite konserleri devam edecek. Sürekli bir konser sürecine gireceğiz. Bizi sosyal medyadan takip edip, güncel takvimimizi görebilirler.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...