***

Bu Blog'da: Ünlü isimlerle yapılan röportajlar ve hikayeleri, gidilen workshop'lar, izlenilen; film-tiyatro-konser notları ve hafta sonu önerileri yer almaktadır.

...

14 Ekim 2010 Perşembe

Bana bir şey olmaz deme sen de aşılan!

Geçen hafta HPV'ye karşı herkesi bilinçlendirmeyi hedefleyen ve Kavak Yelleri oyuncularının destekleriyle gerçekleşen sosyal sorumluluk projesinin toplantısına davetliydim. Bakın neler anlatıldı. Bilenler, bilmeyenlere anlatsın!

Yoksa her 10 kadından sekizinin karşılaştığı 8. siz misiniz? 
Tabu oynamaya ne dersiniz? Ama bu sefer bir hastalığı anlatacaksınız, üstelik öyle böyle değil, ciddi sonuçlar doğuran bir virüsle bulaşan hastalığı… Bahsettiğim bir sosyal sorumluluk projesinin reklam filmi aslında. Proje, her 10 kadının sekizinde hayatı boyunca karşılaştığı HPV virüsüne dikkat çekmeyi hedefliyor. Geçen hafta yapılan lansmanda “4 genç bir kelime” isimli tanıtım filmiyle anlatılan ve “siz de HPV’ye karşı korunun, yarın geç olmadan doktorunuza başvurup önleminizi alın.” Sloganıyla özellikle11-12 yaş grubuna ulaşmayı, virüsün önemini anlatmayı hedefleyen projeye; Hande Hızlan, Sertan Erkaçan ve Kavak Yelleri dizisinin sevilen oyuncuları İbrahim Kendirci ve Pelin Karahan destek veriyor.

HPV tüm bayanlar için risktir!
TJOD Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil: “Bu sene Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği olarak Türkiye’de Rahim Ağzı Kanseri ve HPV virüsünün yol açtığı hastalıklar ve kanserlerle ilgili halkı aydınlatmaya ilişkin bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik. Bunun amacı HPV denen virüsün açtığı hastalıklar ve kanserlerle ilişkili halkı bilinçlendirmek, gençlerimizi bu konuda aydınlatmak. Bunun amacı; HPV’ye karşı insanlarımızı bilinçlendirme ve toplumu korumaya yöneliktir. Projeyle ilgili www.hpv.gen.tr diye bir site kurduk. Bu site de HPV konusunda bilgiler yer almakta. Kampanyayla ilgili bir de reklam çekimimiz oldu. Sitemizden bunu izleyebilirsiniz.

Kısaca HPV; cinsel ilişki ya da temasla bulaşan bir virüstür. Bu virüs bulaştıktan sonra kişide; siğillere, rahim ağzı kanserine, yol açabiliyor. Birçok genital kanserde de etken bir virüstür. Aşılama yoluyla bu virüse karşı bir bağışıklık sitemi hareketi oluyor. Dünyada bu aşılama yaygın olarak yapılıyor. 11-12 yaş grubu ilk aşılanan grup olarak başlanıyor. 26 yaşında kadar aşılamayı yapabilirsiniz. Aşı son derece etkindir. Amacımız; hem korunma yöntemlerini anlatmak hem de aşılamanın önemini vurgulamaktır.” dedi.

Projeyi destekleyen oyuncular projeyle ilgili bakın neler dedi?

Pelin Karahan:
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin başlattığı, www.hpv.gen.tr üzerinden internet üzerinden yapılan bir bilinçlendirme kampanyası. Bu projeye dahil olmak beni çok mutlu etti. Sağlıktan, aslında korkutucu olan kanserden bahsederken, insanları korkutmadan da gerekli bilgileri verebilirsiniz diye düşünüyorum. Amacımız genellikle; 20-30 yaş arası kadın ve erkekleri bilinçlendirmek.26 yaşında bir kadın ve de aşıyı olmuş biri olarak ben de kampanyada olmak istedim.

HPV virüsü çok yaygın bir virüs. Dünyada her on kadından biri bu virüsü taşıyor ve her on kadından sekizi de hayatının bir bölümünde bununla karşılaşacak. Herkesin başına gelebilir. HPV, başta rahim ağzı kanseri olmak üzere birtakım hastalıklara sebep oluyor.

Bu konuda bilinçlenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun içinde lütfen mutlaka jinekolojik bir muayeneye gidip, yarım saatinizi almayacak bir Smear testi yaptırın. Birçok zaman es geçiyoruz, başka şeylere para harcıyoruz, sonra yaptırırız diyoruz ama gerçekten bu aşıyı olmamız son derece önemli.

Rahim ağzı kanseri sanki bizim başımıza gelmez diyoruz ama meme kanserinden sonra ikinci kez sık görülen bir kanser türü. Kanserin dünyada ilk kez bir aşısı var. Bu elimizde, kadınlarında erkeklerinde olmasını tavsiye ediyorum.

İbrahim Kendirci:
Bizler oyuncu adayı olarak, örnek aldığımız sanatçılar ve dünyada büyük starlar var. Bunları da önemli kampanyalarda görüyoruz. Biz öncelikle bundan yola çıkarak, onları da örnek alarak belli bir kitleyi ulaşmak amacıyla ki böyle bir gücümüz varken, elimizi taşın altına koymak istedik. Pelin Hanım’ın bahsettiği gibi bu virüs hakkında insanları bilinçlendirebilirsek bence bir ülkenin geleceği bile değişebilir. Bu virüsü ben bile İstanbul’da, batıda yaşayan biri olarak yeni öğrendim Bu çok üzücü bir şey. Umarım yaptığımız bu proje ile birçok insana ulaşabiliriz.

Hande Hızlan:
Pelin’in de bahsettiği gibi insanları eğlendirerek onlara bir şey öğretmek çok zor. Belirtileri belirgin olmayan, çok sinsi ilerleyen bir virüs hakkında herkesi bilinçlendirmek için kolları sıvadık. Bu projenin içinde olmaktan çok mutluyum. Bu kampanya sayesinde çok fazla bilinçlendim. Ben de hemen doktoruma başvurdum ve en yakın zamanda aşımı olacağım. Tüm kadınların da olmalarını tavsiye ediyorum.

Sertan Erkaçan:
Dünyada AIDS’ten daha yaygın bir virüs. Ben projeden önce bu virüs hakkında bir şey bilmiyordum. HPV’yi o kadar fazla insan bilmiyorki. Aslında şöyle bilmiyorlar. Kendilerinde var ama ne olduğunu bilmediklerinden farkında değiller. Biz biraz daha farkındalık yaratmak istedik. Bir insanı bile doktorla buluşturmak çok önemli. Bu bizim için çok önemli bir adım.

TJOD Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil:
HPV cinsel ilişki ya da cinsel temasla bulaşabiliyor. Yalnız kondom, prezervatif kullanımı korumuyor. Çünkü temasla da buluşuyor. Kanser yaptığı ispatlanmış. Bu virüs vücuda girdikten sonra genetik yapısını değiştirerek Kansere yol açan olayları başlatabiliyor. Aşı da bu virüse karşı vücudu koruyor. Dünya sağlık örgütüne göre hergün 650 kadın rahim ağzı kansernden öldüğü belirtiliyor. Rahim ağzı kanserinden korunmada aşıyla da birlikte tarama kontrolleri de yapılmalı. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla topluma eğitim verilmesi de bu projenin basamakları arasındadır. 11-12 aşılanmamışsa 26 yaşına kadar aşılanmasını öneriyoruz. Daha ileriki yaşlarda da aşının koruyuculuğu da var tabii ki.

6 yorum:

  1. Aslıhan hanım merhaba yazınız çok güzel olmuş Tebrikler Pelin ve İbrahim de böyle bir sosyal sorumluluk projesinde yer alarak çok duyarlı davranmışlar HPv gerçekten çok riskli ve tehlikeli bir virüs.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Teşekkür ederim...

    Gündemde olan ve kitlelere hitap eden insanların duyarlılığı arttırmada etkili olduklarını düşünüyorum...

    Bu yüzden tüm herkesle bu iletiyi paylaşıyoruz...

    YanıtlaSil
  3. merhaba yazınızı alıp haber portaımızda kullanmak isterim..
    ne dersiniz..
    Fİkret DADAŞ
    Araştırmacı gazeteci..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,

    http://www.haberte.com/news_detail.php?id=80740 linkte yayınlamışsınız zaten...

    İlginize teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Tekrar merhaba,

    Hpv bilinçlendirme kapsamında NTV de Gülay Afşar'la Haftasonu proframına katıldılar. TJOD başkanı, Pelin Karahan ve İbrahim Kendirci program videosuna ulaştım. Linkini sizinle de paylaşmak istedim.

    Program Linki : http://www.vimeo.com/15982860

    Sevgler

    Özge

    YanıtlaSil
  6. Özge Hanım Merhaba,

    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...