Nasıl güzel bir oyun izledim geçen hafta anlatamam size. Uzun zamandır seyrettiğim en başarılı oyunlardan biriydi Hisse-i Şayia. Neden mi? Konusundan önce oyuncularını söyleyeyim de size neden böyle dediğimi anlayacaksınız. Zihni Göktay, Hikmet Körmükçü, Selma Kutluğ, Sezai Aydın ve bu ustalara eşlik eden Zeynep Göktay Dilbaz, Uğur Dilbaz, Aybar Taştkin, Yağmur Damcıoğlu Namak… Yani buram buram gerçek oyunculuk…
Hisse-i Şayia bir evlilik komedisi. Bilmeyenleriniz için de hemen söyleyeyim; hisse-i şayia paylaşılamayan mal anlamına geliyor.
Yıllar önce ayrılmış bir çiftin arasında kalan bir kızın hikayesini anlatıyor oyun. 100 yıllık bir oyun olur kendileri ama gelin görün ki bazı durumlar hiç değişmez ya hani, işte bu oyun da 200 yıllık olsa bile yine taze olacak, yine gidip izlenilecek, gülünecek, dersler alınacak türden.
Herkes oyunu izlemeli ama özellikle de ayrı yaşayan çocuklu anne ve babalar bence mutlaka bu oyunu görmeli. Çünkü bazen anne baba arasında geçen, boşanmış olma durumundan kaynaklanan eski eş hikayesi çocukları her dönemde etkileyebiliyor evlilik çağına gelmiş olsa bile. Hatta o dönemde çok daha fazla arada kalmalarına sebep olabiliyor. Bir evlilik komedisi dedik oyun için evet ama içinden çıkarılacak, pay alınacak birden çok şey var hikayede. Mesela:
* Çocuklarınız arada kalınca mutsuz oluyor, bunu da size fark ettirmiyor. Bu hoşunuza mı gidiyor?
* Neden annen şöyle bir kadın ya da baban şöyle bir adam cümleleri kurmaktan vazgeçmiyorsunuz?
* Siz eşinizden ayrıldınız diye, sevmiyorsunuz diye o da mı ters davranmalı?
* Peki ya siz? Yıllar önce verdiğiniz ayrılma kararınızı sorguladınız mı hiç?
* Bu ayrılma her ikiniz içinde gerçekten en doğrusu muydu?
* Ya ikinizde inat etmişseniz?
* Ya ikinizde inadınızdan ötürü çocuğunuzu hep tercihlerinde arada bırakmışsanız?
Çok daha fazla sorularla karşılaşacağınız oyundan çıkınca kendinize vereceğiniz cevaplarla belki de hayatınızda yeni bir döneme bile başlıyor olacaksınız.
Aralık ayı içerisinde oyunu Şehir Tiyatroları Sahneleri’nde izleyebilirsiniz.
İyi seyirler.
Kardeşim, blogunda başarılar dilerim.
YanıtlaSilGüzel bir inceleme olmuş teşekkürler
YanıtlaSil