***

Bu Blog'da: Ünlü isimlerle yapılan röportajlar ve hikayeleri, gidilen workshop'lar, izlenilen; film-tiyatro-konser notları ve hafta sonu önerileri yer almaktadır.

...

6 Temmuz 2015 Pazartesi

Gürat Öztürk: "Hayal ettiğim objeleri tasarlıyorum."

www.origamistanbul.com

Aranızda kağıttan gemiler, uçaklar veya şapkalar yapmayan var mı? Yok değil mi? O zaman hayatımızın belli bir döneminde uğraştığımız katlama sanatı yani origami sanatı ile uğraşan başarılı bir ismi sizlerle tanıştırmak isterim. Kendisi TTNet reklamlarındaki origamileri yapan, eğitimler veren, Mayıs 2014'de kişisel sergisini açan, hayalleriyle becerilerini belli bir matematik de birleştirerek ortaya harika tasarımlar çıkaran biri. Ben tanıştığıma memnun olduğum her işi sizlerle de tanıştırmayı severim bilirsiniz. İşte bu yüzden sizleri önce röportajımı okumaya sonra da Gürat Öztürk'ün tasarımlarını görmeniz için instagram @guratm hesabına tıklamaya davet ediyorum.

Röportajdan önce reklamı hatırlamak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz...




Kimdir origamileri yapan Gürat Öztürk?
Gürat Öztürk. Elazığ doğumluyum. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Mezuniyetimin ardından önce medya sonra turizm sektöründe çalıştım ki turizmle hala içiçeyim.

Origami ile nasıl tanıştınız?
Tamamen hobi olarak başladı. Yatkın olduğumu görünce de devam ettim.

Neden origami?
Origamiden önce sanatın birkaç dalı ile de uğraştım. Önce müzik vardı. Ardından resim, takı tasarımı, ebru, seramik … Kimine ucundan dokundum, kiminin üzerine bayağı eğildim. Origami şimdilik benim için son durak oldu. Aslında uğraştığım diğer sanat dallarının yaptığım tasarımlara katkısı çok fazla. Origamide sınır yok. Hem her şeyi yapabiliyorsunuz hem de kendinize ait yeni figürler üretebiliyorsunuz. Tasarımının ve origaminin sınırsızlığı birleşince de kendinizi uçsuz bucaksız bir deryada hissediyorsunuz.

Birçok kişinin ortak origamisi ki origami denilirse eğer kağıttan gemi, uçak ve şapka olmuştur biraz daha kendimizi geliştirdiğimizde ise gül yapmayla noktalamışızdır  bu sanatı ya da beceriyi... Siz de durumlar neyle başladı?
Ben origaminin neredeyse temel figürü sayılan turna kuşu ile başladım. Japon kültüründe olduğu gibi bizim kültürümüzde de önemi ve anlamı var turna kuşunun. Uzunca bir süre sadece aynı figürü yaptım. Yıllar içerisinde bir de şunu mu denesem acaba diyerek diğer figürleri de denedim ve baktım ki oluyor. Yaptıklarımı sosyal medyada paylaştım ve beğenildiğini gördüm. Bir figürü değil de o figürden yapılmış bir tasarımı ortaya koyunca beğeniler daha çok arttı. Beni sergi açacak kadar cesaretlendirdi ve nitekim Mayıs 2014’de ilk kişisel sergimi açtım. Pek çok insan origami ile ilgileniyor ama dediğiniz gibi birkaç figür yaptıktan ya da öğrendikten sonra vazgeçiyor. Origami fazlasıyla sabır isteyen bir sanat. Özellikle ortaya görkemli bir eser çıkarmayı kafaya koyduysanız ciddi anlamda sabırlı olmanız gerekiyor. İlerlemenin tek yolu sabır ve sürekli çalışmaktan geçiyor. Son noktası olmayan bir sanat çünkü, diğer tüm sanatlarda olduğu gibi.

Çocukluğunuzdan beri kağıt katlama konusunda hep bir merakınız var mıydı?
TRT dönemi çocuklarındanım ben. O dönemde origami ile tanıştım. Ama sonrasında okul yılları, farklı telaşlardan dolayı origami ile sadece tanışık olarak kaldık. Fakat şimdi çocuklar çok şanslı. Okullarında origami öğretebilen öğretmenleri var. İnternet ellerinin altında ve origami figürlerinin tamamını izleyerek yapabilme şansına sahipler. Origami kağıtları ve kitaplarına ulaşmak da çok kolay.

Kağıt katlama sanatı olarak bilinen origami içerisinde neleri barındırıyor?
Kişisel gelişime olan katkılarının hangisini söylesem bilemiyorum. Matematik zekasının gelişmesinde rolü var. Elllerinizi ve kollarınızı kullandığınız için el-kol fizyoterapik etkisi var. Tekrar eden eylemlerden oluştuğu için şematik öğrenme üzerinde etkisi tartışılmaz. Başarılı sonuçlara ulaşmanız için geometri ve üç boyutlu düşünme yetisine sahip olmanız gerekiyor eğer bu yetiniz yoksa Origaminin bu yönünüzün gelişmesine katkısı var. Psiko-Motor gelişime olan etkisi, kullanılan kağıtların rengi, ebatları ve yapacağı modele kendisinin karar vermesi sebebi ile bireyin sosyal ve duygusal gelişimine katkısı da yabana atılamaz. Hele hele yapmış olduğunuz modellerle bir tasarım oluşturuyorsanız  hayal dünyanızın gelişmesine, düşündüğünüz tasarımları fiziksel olarak ortaya çıkarmaya, düşünce ve duygularınızı bir eserle ifade ettiğiniz için de kendinize güven duymanıza katkısı var. Kısaca origami içerisinde fiziksel ve psikolojik olarak çok fazla şey barındırıyor.


Sizin için ne ifade ediyor?
Hayatımın vazgeçilmez bir parçası origami benim için. Uykularımın kaçmasına sebep olan ve ortaya çıkan sonuçlarla uyumuş kadar dinlendiren bir parça hem de. Origami benim için kağıdın ellerimle pervasızca dans etmesi demek.

El becerisi önemli öyle değil mi?
Tabi ki el becerisi gerekiyor ama sonuçta teknikleri olan bir sanat dalı olduğu için öğrenerek de yapmanız mümkün. Ellerinizin becerikli olması ya da yetenekli olmanız sizin daha kısa zamanda daha hızlı yol almanıza sebep olur. İnsanların çoğu “benim yeteneğim yok” diyerek pek çok sanat dalıyla ilgilenmekten vazgeçiyorlar. Ama özellikle Origami gibi teknikleri olan bir sanat dalını severek ve tabi ki sabır göstermeye devam ederek uygularsanız, güzel sonuçlara ulaşmanız mümkün.

Eğitimler veriyorsunuz,  bunlardan da bahsedebilir misiniz?
Özel kurslar ve atölyeler olarak ikiye ayrılıyor verdiğim eğitimler. Özel kurslar maksimum 3 kişiden oluşuyor ve birebir devam ediyor. Atölyeler ise dönem dönem gerçekleşiyor. Maksimum 10 kişi oluyor ve kurslardan farklı olarak 3-4 figürü öğretiyorum ve o figürlerden nasıl tasarımlar yapılabileceği hakkında fikirler veriyorum. Aslına bakarsanız ben atölyeleri hızlandırılmış özel kurs olarak görüyorum.

Origamiden neler yapılır ve nasıl bir hediye olur?
Origamiden neredeyse yapılamayacak bir şey yok. Bir tane kuş, bir tane çiçek, bir tane kelebek bir şey
ifade etmeyebilir ama onlarca çiçekten oluşan bir buket, turnalardan yapmış olduğunuz bir kapı süsü çok güzel hediyeler olabilir. Hatta başka bir hediyeyi koyabileceğiniz kutunuzu bile origamiden kendiniz yapabilirsiniz. Doğru kullanıldığında yıllarca muhafaza etmeniz de mümkün.

Sizi şaşırtan ya da zorlayan bir tasarım isteği ile karşılaştınız mı?
Zorlayan değil ama şaşırtan figür talepleri oldu. Tasarımlar şaşırtmıyor çünkü kendim de hayal ettiğim objeleri tasarlıyorum. Kısa süre önce TV reklamlarında yayınlanan “gazoz kapağı” talebi beni şaşırtmıştı. Ama bir iki denemeden sonra yaptım ve reklam filminde kullanıldı. En çok şaşırtan ise makaron talebiydi. Çünkü örnek alabileceğim bir model yoktu. Tüm interneti aradım ama bulamadım. Deneyerek sonuca ulaştım ve muhteşem makaronlar yapan birine “makaronlardan oluşmuş bir taç” yaptım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...